Fastighetshaveriet

Fastighetshaveriet i kommunen. Under sommaren så har det framkommit massvis av rapporter i övriga medier angående fastighetshaveriet i kommunen. Ja inte enbart under sommaren, utan även tidigare. Det senaste aktuella fallet är Södra skolan i Sveg. Och kanske det som man hållit på att utreda längst i kommunen. Men nu kom det ett regnoväder som fick bägaran att rinna över även där. Vattenskador och åter vattenskador.

Samtidigt är det inget nytt fenomen med vattenskador på södra skolan. Det har dom kämpat emot under dom senaste 20-25 åren. Där det har varit reparationer på reparation under alla dessa år. Någon sorts brand utryckning så man har kunnat använda lokalerna. Resultatet av dessa reparationer har aldrig blivit bra som det verkar utan har blivit någon slags lapp på lapp som har dolt det ursprungliga felet från början. Och en del av lokalerna har även blivit stående utan att man kunnat utnyttja dom längre. Och förfallit ännu mer.

Senaste rapporten kommer från miljö och bygg som inspekterat norra skolan och funnit en rad med brister som rapporterats till kommunen. Varav två som man ställt krav på åtgärder på. Bland annat fuktskador och synligt mögel i ett duschrum. Men trots detta så hävdar skolans rektor att skolan är i brukbart skick för eleverna.

Fastighetshaveriet.

I Härjedalens Kommun beror förmodligen till stor del på att man byggt upp en underhållsskuld på kommunens fastigheter genom att inte ha haft planerat underhåll. Utan bara nödvändiga akuta lösningar. Här har man byggt upp en underhållsskuld under flera decennier. Förklaring Underhållsskuld.

Nu är det inte enbart södra skolan i Sveg som drabbats av denna underhållsskuld. Det var en sådan på sånfjällsskolan i Hede med, som slutade med renovering samt ombyggnad för närmare 60 miljoner. Tidigare under sommaren så dömde arbetsmiljöverket ut ventilationen på kommunhuset i Sveg.
Undrar vad den kommer att kosta och åtgärda? Och vem har ett ansvar över allt detta?

Hur har det kunnat blivit så här?

Ja allt kostar pengar naturligtvis, och nu är inte Härjedalens Kommun någon rik kommun längre som den var för en massa decennier sen. Mycket beroende på svikande skatteintäkter till kommunen och olika statsbidrag. Samtidigt så är det så att med mindre pengar i kassan så måste man spara in på något. Vi har under många år i Sveg brottats med ett väldigt dåligt avloppsnät i våra äldre bostadsdelar, som har kostat en massa pengar genom åren. Men det är förmodligen inte hela förklaringen till att man blivit fattig som kommun.

Kommunens fastigheter förvaltas i dagsläget av Härjegårdar fastighets AB. Har dom verkligen sköt sitt uppdrag? Ja skulle man säga, för dom verkar inte haft någon i sitt uppdrag om att underhålla fastigheterna som det verkar. Utan bara nödvändiga akuta reperationer. Fast bolaget är helägt av kommunen.

Vilka kommer att betala?

Ja det är medborgarna och skattebetalarna i kommunen i slutändan. Samtidigt så rår man inte på om det kommer regnoväder, som nu orsakat skador på fastigheterna. Frågan här blir om att har man haft underhåll från början, hade man kunnat undvikit mycket av dessa skador? Och som även i detta fallet nu kommer orsaka merkostnader för kommunen, både med reparation/ombyggnation mycket tidigare än vad man kanske beräknat i budget.

Men helt klart ett fastighetshaveri i kommunen som kommer att belasta kommunens ekonomi under lång tid framöver. Och som kommer påverka och störa det långsiktiga budgetarbetet i kommunen. Under tiden så fortsätter man att lösa olika saker provisoriskt inom kommunen, som oftast blir extra dyrt och dom kommunala fastigheterna förfaller mer och mer. Ja även kostnaden för busstransporter under höstterminen för upp till 200 elever, som kommer att kosta extra ska man räkna in i denna underhållsskuld.

Är det verkligen ansvarsfullt av styrande partier i kommunen att låta det gå så här långt utan att man haft ett fastighetsunderhåll?

av Admin