Nytt schema 

Nytt schema. Ja ännu ett nytt schema ska vi få inom vården. 11 timmars dygnsvila. Jätte bra. 3 dagars ledighet försvinner.

Men nu är de ju så att ca 90% av medarbetare inom vården är kvinnor och då ca 70% mammor med barn, med eller utan sambo. Hur ska vi då göra när vi ska arbeta kväll ena veckan och dag nästa, då man kanske är ensamstående eller en sambo som arbetar borta på veckorna?

Ska då förskolorna ha öppet från 06.00 till 22,30 eller kanske ännu bättre dygnet runt, eftersom att vi i vården även arbetar på natten. Frågan är när ska vi vara med våra familjer, våra barn? 

Jag accepterar fullt ut detta med dygnsvilan men nu måste de till en förändring annars kommer det inte finnas en enda medarbetare kvar. Gör vårdyrket till en attraktiv arbetsplats, högre status, höger löner och framförallt se över hur medarbetarna mår, ta bort alla dessa mellan chefer eller åtminstone se till att dom behandlar medarbetare bra.

Kommer ni ihåg pandemi Covid-19? Jo men då hyllades vi i vården men vi jobbade samtidigt arslet av oss.  Ingen som inte har jobbat med covid-19-patienten kan föreställa sig hur detta var.

Det är ”personalkris ” inom vården. Inget konstigt med de. Alla vill inte viga sitt liv åt detta som det krävs av en när man arbetar i vården.

Vi behöver vara fler huvuden på golvet.

Vi behöver högre kompetensen, högre  löner, bättre arbetsvillkor och bättre scheman. Vill vi ha en bra och säker vård behöver vi göra detta nu, inte sen och inte om 10 år. Vem vill egentligen arbeta 6/7 kvällar? Eller 6/7 dagar? 

Hur ska vi kunna få gå på kurser, delta i aktiviteter, träning mm om vi arbetar kvällar? För att vi ska orka med  dessa tunga lyft som vi gör dagligen, måste vi ha en möjlighet till att träna, eller åtminstone hålla oss i form. För vad händer när vi gör illa oss, blir sjukskriven inte bara pga av skador, utan också för  eventuella utmattningssyndrom. Och detta leder till att vi inte orkar med längre. 

Folk säger upp sig, börjar som vikarier, söker andra jobb för man orkar med oregelbundna arbetstider och tunga lyft. Vad är nästa steg i denna riktning? Förslaget nu är att jobba varannan helg och arbeta skift veckor. 

Nytt schema

Jag med fler vill verkligen ha ett svar när de gäller förskolor och fritids ska ni ha öppet så våra barn kan vara där under uppsyn så dom slipper vara ensamma hemma? Eller ska vi behöva ta vab, en sjukskrivning eller säga upp oss? 

Theres

av Admin