Sveg 750 år

Sveg 750 år har man firat i veckan med start midsommarafton. Det har varit en vecka med mycket evenemang av olika föreningar och inblandade i Sveg.

En kort förklaring om varför man firar Sveg 750 år. Det är att år 1273 så nämner man Sveg i skrift för första gången i ett nerskrivet dokument. Dokumentet förvarar man på museum i Danmark.

Lite axplock från allt som hände under veckan i 750 års firandet. Invigningen av veckan skedde på Gammelgården i Sveg i samband med det årliga midsommarfirandet av Svegs Hembygdsförening.
Ett invigningstal av Svegsbördige Thomas Hedengran inledde veckan som innehöll en fantastisk mängd olika aktiviteter runt om Sveg under en veckas tid.

Sveg 750 år veckan

På midsommaraftonen Startade även Watercrossen på storön område. Välbesökt som vanligt detta evenemang. från Watercrossen så besökte. man senare på kvällen torget där Knuten anordnade en stor fest till ära för Sveg 750 år och att man firade 30 år i Sveg.

Midsommardagen Inledde man med den traditionella Friluftsgudstjänsten på sveg hembygdsgård klockan 10.00. Tidigarelagd en timme för att inte kollidera med Watercrossen.
Senare på kvällen så hade man anordnad en midsommar cruising runt om i Sveg.
Här var det Bangårdens Custom som anordnade cruisingen som samlade mycket gamla fina bilar.

På söndagen den 25/6 så var det dags för en historielektion om timmerflottning och kolning vid Härjeåsjöns värdshus. Där var det historie berättning och filmvisning från flottning och kolning.

Måndagen 26/6 så hade kyrkan och församlingshemmet guidade turer med en dockutställning som man lånade ner från Svegs hembygdsgård. Dagen fortsatte man med en stadsvandring i ”kåkstan” som en av Svegs äldre arbetarbostads område kallades förr. Samtidigt så införlivade man varje kväll här något nytt, man hade anlitat artister som uppträdde på torget varje kväll klockan 20.00. Nya grupper och artister underhöll besökande i cirka en timme. Väldigt uppskattat arrangemang av Sveg 750 år.

Sveg 750 år

Veckan fortatte ungeför likadant med nya trevliga evenemang varje dag och kväll. Man hade återuppväckt TH skubbet på tisdagen. Th skubbet är en stafett tävling av gamla anor i Sveg.
Handlarna hade kvällsöppet i samband med detta evenemang.

Under onsdagen så hade man en kulturhistorisk dag på Gammelgården i Sveg med gamla traditionella hantverkare. Där fanns bland annat Örjan Persson som band ihop sopborstar av björk. Där besökte väldigt mycket folk och var fascinerade av gammalt hantverk.
Under torsdagen den 29/6 så var tanken att Storöns folkparksförening skulle ha anordnat en familjedag för familjerna med hoppborg och sockervadd. En lekdag för dom små kanske man kan utrycka det. Tyvärr så blev den festligheten inställd i sista stund på grund av olyckliga omständigheter.

Summering av veckan Sveg 750 år som varit i Svegs hembygdsförening regi kan man bara säga att den har varit fantastiskt bra och man har lyckats med att tillgodose många intressen för besökande i historia om Svegsbygden. På fredagen så övertog Svegs alpina stafettpinnen med Björnfesten på Storön.

Sponsorerna till Sveg 750 år har verkligen fått valuta för sina sponsorpengar då besökande på arrangemangen har varit väldigt nöjda och glada.

av Admin