Snöröjning vintern 23/24.

Snöröjning vintern 23/24. Den kan bli minimal om man läser dom politiska besluten i vägöverlämningsfrågan. För enligt beslutet från 2019 så ska all kommunal vägskötsel inte utföras av kommunen efter den 31 maj 2023 i tätorter.

Förlängt beslut?

Nu finns det ingen förlängning av beslutet om att kommunen ska sköta vägunderhållet längre i tätorter.
Så här kommer den stora frågan om vem som ska sköta underhållet då vägarna inte är överlämnad?
Här kan man fundera på vems är ansvaret för att räddningstjänst, ambulans och hemtjänsten ska ta sig fram? Ska dom köpa in bandvagnar och snöskotrar för att kunna upprätthålla sitt samhällsansvar?

Som ni kanske vet så ingår allt detta i vägöverlämnandet. Som inte alls har kommit så långt som styrande partier hade tilltro till då beslutet blev fattat. Så hur ska snöröjning vintern 23/24 bli löst i tätorterna nu? Därför Härjedalens Kommun har fattat ett politiskt beslut som gällde till den 31 maj 2023. Efter det så finns det inget beslut om att kommunen ska sköta snöröjning i tätorter. Och vägöverlämnandet har liksom inte gått så där fort som kommunen har haft i sina datum på besluten.

Allt detta finns att läsa i protokollen under en av att-satserna i besluten.
KS §206 2019-06-03. KF §105 2019-09-23. KF §37 2020-06-22.

– Inom tätorter avvecklas snöröjning och underhåll av gator och vägar där kommunen inte är juridiskt ansvarig för väghållningen och där det är praktiskt möjligt, senast den 31 maj 2023.

Så kommer medborgarna i tätorterna att bli insnöad kommande vinter?
Vad som räknas som tätorter i vägutredningen, som beslutet är fattat på är: Funäsdalen, Hede, Vemdalen Sveg/ulvkälla, Lillhärdal, Ytterhogdal.

av Admin