Levererar vindkraften i Lillhärdal bygdepeng?

Levererar vindkraften i Lillhärdal bygdepeng? ja det ska vi undersöka.
I Lillhärdalsområdet finns cirka 100 vindkraftverk som ska ge bygdepeng till förening Medvind i Lillhärdal.
Enligt uppgift så ska föreningen ha fått in cirka 140 000 under provkörning och kalibrering av tre stycken vinkraftverk för 2021.

Föreningen förhandlade åt sig ett bra avtal med hög procent från elproduktionen från dessa vindkraftverk enligt den tidens mått. 1 procent av intäkterna ska gå tillbaka till bygden. Avtalet som man lyckades få till i Lillhärdal är 0,5 procent högre an vad som har varit brukligt vid bygdepengar vid byggandet av vindkraftsparker. Numer så är man uppe i 2 procent, så procenten ökar med tiden.

Så här skriver föreningen på sin hemsida om bygdepeng.

Föreningen har alltså stor tillförsikt om att det ska börja rulla in miljonbelopp. Som dom kan fördela i Lillhärdals gamla socken för att bevara Lillhärdal som en levande ort.
Med tanke på elpriserna så borde även summan till föreningen sticka iväg då den är procentbaserad på försäljningspriset av levererad elström.

Här ska det bli intressant om Skaftåsen och Åndbergets vindkraftsparker levererar det som man hoppas på i föreningen. Kan det till och med bli så att föreningen får in så mycket pengar, att dom får svårt att fördela ut pengarna? Det vore en liten jackpott för Härdalsbygden då man uppfattar Lillhärdal som en avfolkningsbygd.

Levererar vindkraften i Lillhärdal bygdepeng?

Men ska man räkna lite grovt så borde det kunna vara uppåt 5 miljoner för bägge vindparkerna.
Kanske föreningen ska sköta vägunderhållet i Lillhärdalsområdet med dom pengarna? Så slipper man förrättningskostnaderna i den byn i alla fall.

av Admin