Fler kor till kommunen

Fler kor till kommunen är inköpta. Kommunen har köpt in 25 nya kor till sin verksamhet kor på rot.
Där man använder köttet från dom i den kommunala verksamhet.

Enligt kommunens hemsida så har man nu köpt in och säkrat tillgången på kött från dessa kor ett tag framöver. Korna är inackorderade hos 4 stycken lantbrukare runt Härjedalen.

Citerar från kommunens websida.

”Det är klart med upphandlingen av kommunkor för 2023. Kommunen äger 25 nya djur som har helpension hos fyra olika lantbrukare i Härjedalen. Djuren slaktas i Delsbo och styckas hos Hede kött och chark för att sedan tillagas i kommunens kök och serveras i äldreomsorgen och skolan.

– Vi fortsätter satsningen på lokal mat. Egna kor ger oss unika möjligheter att ta tillvara hela djuret; vi kokar fond, serverar oxfilé på nyårsafton och gör egna köttbullar. Det här är även bra för självförsörjningen av livsmedel, säger Åke Remén, kostchef för Härjedalens kommun.

Fler kor till kommunen.

Kor på rot har man haft i Härjedalens kommun under ett flertal år och det har fungerat bra samt det bidrar till självförsörjningen i landskapet. Därför är detta en bra ide som man kan utveckla till att gälla så mycket mer produkter, som kommunen kan använda i sina verksamheter.
Därför här ger de 25 korna ger runt 4.5 ton kött som man bereder i kommunens egna kök. Och som sedan serveras i äldreomsorgen, skolorna och förskolorna.
Ett bra initiativ av Härjedalens kommun.

av Admin