Sommarbonus 2023

Sommarbonus 2023. Under sommaren 2022 använde Härjedalens kommun en sommarbonus för att få vikarier till semestermånaderna i vården. Där var villkoren att man måste ha jobbat 300 timmar under juni juli augusti, semestermånaderna.

Nu provar kommunen med ett utökat system där fler områden är innefattade erbjudandet. Länk artikel P4.
Erbjudandet innebär inte så överdrivet mycket i arbetstid per månad eller extra inkomst som det kan låta.
Jobbar man i snitt 4,5 timmar om dagen under varje arbetsdag så kvalar man in till bonusen.
Men bonusen blir efter skatt enbart 13,40 per arbetad timme. Normalt beräknas övertids ersättning på procent av din timlön. Men övertid ska ersättas med 150 procent av din timlön. Alltså är själva övertidsersättning 50 procent extra per timme.

Räkne exempel.

Så om du i ett räkne exempel har 100 kronor timmen så blir den extra ersättningen 50 kronor som övertidsersättning. Plus din normala timlön. Då tjänar du 150 kronor i timmen.

Men har du ett vikariat som timanställd och du tjänar 100 kronor i timlön och du uppfyller dom här 300 timmarna som du måste arbeta under dessa 3 månader tillsammans. Så ökar din timlön endast med 13.40 kr.
Alltså 100 + 13.40 = 113.40 kr i timmen om du uppfyller villkoren med att kunnat ha vikariat under alla dessa tre månader.

Alltså försöker Härjedalens kommun spara in pengar med att få det att se ut som om du ska tjäna väldigt mycket mer om du hoppar på dessa vikariat. Men du tjänar enbart 13.40 kronor mer i timmen som sommarvikarie efter skatt. Om du uppfyller villkoren. (Alla dessa siffror i räkneexemplet är hypotetiska utom dom 13,40 kronorna. Bonusen 6000 kronor minus 33 procent skatt blir 4020 kronor, delat på 300 timmar blir 13,40 i timmen för dom 300 timmar som krävs under dessa 3 månader).

Sommarbonus 2023 Region J/H

Där har man tydligt ett helt annat tänkande. Där du kan få ett lönepåslag på upp till 240 procent extra om du arbetar några pass under din semestervecka.
Under 2022 så kunde man i regionen tjäna upp till 15 000 extra per vecka som du flyttade din semester.
Alltså helt andra pengar om man jobbar i region J/H. Länk artikel.

13,40 kronor.

Från protokollet i kommunledningsutskottet. Länk protokoll.
Kostnaden beräknar inte överstiga 450 000 kronor. Förslaget finansierar sig själv då varje arbetstimme som kan läggas på timanställda minskar kostnaden för övertid med mer än dubbla kostnaden för timlön.

Kontentan av sommarbonusen.

Det är inte att du tjänar så mycket mer, utan att kommunen sparar på att du tror du tjänar mycket mer. Som timanställd sommarvikarie.

av Admin