Kränker Härjedalens Kommun romerna

Det finns fem stycken godkända minoritetsbefolkningar i sverige.
Det är samer, judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar.
Tornedalingar har nationaldag idag den 24 februari. var är flaggan för dom?

Särskiljer Härjedalens Kommuns flaggpolicy minoritetsbefolkningarna? T.ex med att inte hissa den romska flaggan på romernas nationaldag? Som infaller den 8 april. Det ska bli intressant om man särskiljer även detta folkslag på deras nationaldag som man har gjort med Tornedalingar redan.

I Härjedalen har vi haft minst 2 berömda romer, Rosa Taikon (silversmed) och systern Katarina Taikon (författare). Rosa Taikon avled 2017. Systern Katarina skrev barnböcker om sin barndom som sedermera även blev en filmatisering där stora delar av filmen är inspelad i Sveg. (Med många Härjedalingar i statistroller).

Medaljerad

Den 18 mars 2010 delade kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth ut regeringens medalj av åttonde storleken, med inskriften Illis quorum meruere labores till silversmideskonstnären Rosa Taikon.
Medaljen Illis quorum meruere labores instiftade
man 1785 och delar regeringen ut för framstående kulturellt, socialt eller konstnärligt arbete. Medaljen bär man på bröstet i blått band med gula kanter.

Romer är ett minoritetsfolkslag liksom samer, sverigefinnar, tornedalingar, judar. Samernas nationaldag hyllar Härjedalens Kommun. Men inte romernas eller andra minoritets folk. Påkallar man en minoritets nationaldag så ska man framhäva dom andra minoritets folkslagen med. Med att hissa deras flaggor med.

Kränker Härjedalens Kommun romerna, Sameflagga

Sameflaggan hissar man gärna i Härjedalens Kommun.
Men dom övriga minoritetsbefolkningarna då?


Utdrag ur Kommunens flaggpolicy.
”Härjedalens kommuns officiella flaggstänger är tre stycken framför Medborgarhuset i Sveg. På dessa flaggstänger flaggas endast med svenska flaggan, EU-flaggan, FN-flaggan, samiska flaggan, prideflaggan och vid behov andra nationers flaggor.”

Pride?

Det är en organisation. Och det är faktiskt ännu mera besynnerligt att man flaggar för en organisation.
Där så borde man även flagga för T.ex Greenpeace med, som är en organisation inom miljö i haven.

Så särskiljer Härjedalens Kommuns flaggpolicy övriga minoritetsbefolkningar, med att inte framhäva deras nationaldagar? Kommunen har hissat samerna flagga på samernas nationaldag. Då bör man även hissa andra minoritetsflaggor på deras nationaldagar. För annars så har inte alla lika rättigheter i Härjedalens Kommun.


Samerna har nationaldag 6 Februari.
Sverigefinnarnas dag firas den 24 Februari.
Tornedalingar dag firas den 15 juli.
Romerna har nationaldag 8 April
Den judiska befolkningen, har ingen uttalad dag eller flagga men varje år uppmärksammar många Förintelsens minnesdag den 27 januari och Kristallnatten, natten mellan den 9 och 10 november.

Med tanke på allas lika rättigheter som man gärna använder inom kommunen så verkar Härjedalens Kommun vara väldigt särbehandlande själva. Så därför bör kommunen flagga på andra minoritets folkslags nationaldag och inte enbart samernas. Oavsett vad för minoritetsfolkslag man tillhör. Om dom har en flagga och en nationaldag.

Kanske dags att se över flaggpolicyn i Härjedalens Kommun.

av Admin